TEČAJ ROLANJA

… bo v Mozirju med 8. in 12. majem 2023! KLIK ZA PRIJAVO

Rolanje je ena najpriljubljenejših oblik športne rekreacije, namenjena prav vsem starostnim skupinam.
S pomočjo rolanja boste poleg zabave in izboljšanja počutja, razgibali tudi svoje telo, poskrbeli za aktivacijo mišic, izboljšanje koordinacije in vzdržljivosti. Otroci bodo s pomočjo rolanja izboljšali ravnotežje, ki je ključnega pomena pri njihovem razvoju. Znanje rolanja jim bo pomagalo tudi pri drugih športih (alpsko smučanje, drsanje, tek na smučeh…).

V ŠD T.E.A.M. organiziramo tedenske tečaje rolanja, kjer se lahko naučite osnovnih in nadaljevalnih rolarskih spretnosti.
Tečaj rolanja je načeloma namenjen predšolskim otrokom, v primeru interesa pa organiziramo tečaj ali individualne ure tudi za odrasle.
Več o naših aktivnostih si lahko preberete na naši spletni strani ali pa nas sledite na naši vedno aktualni Facebook strani.

Ali ste vedeli?

Da je najbolj razširjena in osnovna oblika rolanja, ki jo vsi poznamo, fitnes. Ne, ne tisti “fitnes”. Iz nje so se razvili vsi ostali slogi. Pri vsakem izmed njih so pomembne druge karakteristike, zato so za vsako zvrst razvili rolerje, ki so z ustreznimi lastnostmi prilagojene posameznemu slogu.
Fitnes rolanju sta še najbolj podobna relacijsko in hitrostno rolanja, kjer gre za premagovanje daljših razdalj, hitrostno rolanje pa se odvija v krogih. Ostale kategorije vključujejo akrobatske elemente in zahtevajo veliko spretnosti. Poznamo agressive rolanje, kamor se vključuje urbano rolanje in izvajanje trikov v skate parku, freestyle, kjer se izvajajo razni triki med vijuganjem okoli lončkov, cross, ki poteka na tekmovalni progi s številnimi ovirami ter se začne s skupnim štartom več tekmovalcev. Obstajata še dva sloga – downhill s spustom po strmih brežinah, kjer se dosega hitrosti nad 100 km/h, ter off-road, ki zajema spuščanje po naravnih neurejenih terenih s posebej prilagojenimi rolerji, pri katerih se namesto koles uporablja tudi gosenica.
Za čim boljša doživetja na rolerjih in učinkovito vadbo morate poskrbeti za ustrezno opremo. Na voljo je več vrst rolerjev, ki se med seboj razlikujejo po različnih lastnostih in materialih glede na to, kakšnemu slogu rolanja so namenjeni. Razlikujejo se predvsem osnovni sestavni deli: kolesa, ležaji, podvozje, zavora, zunanja školjka čevlja in notranji čevelj.